Slovenskú hydinu z viac ako 12.000 reštaurácií v SR kupuje len 85 zariadení

17.05.2012 Bratislava

Bratislava 17. mája (TASR) – Slovenskú hydinu z viac ako 12.000 zariadení spoločného stravovania HoReCa (Hotely-Reštaurácie-Catering) na Slovensku podľa slov riaditeľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniela Molnára preukázateľne nakupuje len 85 zariadení, teda približne necelé 1 %.

"ÚHS urobila prieskum u dvoch najväčších slovenských výrobcov, ktorí deklarujú, že vyrábajú 100-% slovenskú hydinu. Zistili sme, že z týchto 12.000 zariadení nakupuje iba 85 zariadení hydinu priamo od výrobcov," informoval dnes o marcovom prieskume na tlačovej konferencii v Bratislave Molnár.

"Zistili sme zároveň, že jestvujú ďalšie 2 zdroje nákupu hydiny pre systém HoReCa. Prvým je systém obchodnej siete Metro a ďalším je nákup priamo od priekupníkov alebo z rôznych veľkoobchodov. Priekupníci a veľkoobchodníci v prvom rade však nakupujú podľa ceny, viac-menej bez ohľadu na kvalitu. Od slovenských spracovateľov nakupujú iba minimálne množstvá, väčšinu ich ponuky tvorí dovážaná hydina. Rozhodujúcou pre nich je cena, a najnižšiu cenu má hydina dovážaná, ktorá ma nižšiu kvalitu a má vysoký obsah vody," zdôraznil.

"Podľa prieskumu ÚHS stravovacie zariadenia na Slovensku nakupujú hlavne mrazenú hydinu - prevažne hydinu, ktorá obsahuje pridanú vodu a pridané cudzie látky. Nejedná sa teda o čerstvú hydinu, a tým pádom hydina je menej kvalitná," podčiarkol ďalej riaditeľ ÚHS.

"Keď sme si porovnali obsah pridanej vody, tak sa pohybuje na úrovni 25 až 40 % z hmotnosti mäsa, čiže v jednom kilograme hydinového mäsa je iba 600 až 700 gramov mäsového podielu. Zvyšok tvorí voda a prídavné látky. Spotrebiteľ tak dostane o 30 až 40 % menšiu porciu a v rámci jedla platí aj za pridanú vodu, pretože hmotnosť porcie sa počíta v surovom stave mäsa," dodal.

Únia hydinárov Slovenska je stavovská, dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny a producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 27 členov.
 

Vyberte región